Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak skutecznie pozbyć się tradziku?
Autor Wiadomość
dominik20
Member

Liczba postów: 101
Reputacja: 0
Status: Offline
Jak skutecznie pozbyć się tradziku?
Hej, mam problem z trądzikiem i szczerze mówiąc, nie wiem już co robić. Próbowałem różnych kremów, aptecznych specyfików, nawet dermatolog coś mi przepisał, ale poprawa jest minimalna. Może ktoś ma jakieś sprawdzone sposoby, które faktycznie działają?

Moje poprzednie tematy:
17-02-2025 11:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
luiz
Senior Member

Liczba postów: 364
RE: Jak skutecznie pozbyć się tradziku?
Trądzik to temat rzeka i niestety nie ma jednej uniwersalnej metody, bo u każdego działa coś innego. Ale na pewno warto zadbać o dietę – mniej cukru, przetworzonych rzeczy, więcej warzyw i wody. Dużo osób chwali też picie herbat ziołowych, które działają przeciwzapalnie i pomagają skórze się oczyszczać, np. takich jak tutaj: https://loremvit.pl/herbata-na-tradzik/. Oprócz tego delikatna pielęgnacja, żadnego szorowania skóry ani wysuszających toników na bazie alkoholu, bo to tylko pogarsza sprawę. No i cierpliwość – niestety, poprawa nie przychodzi z dnia na dzień.
Moje poprzednie tematy:

Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.
17-02-2025 12:19
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
fromja
Senior Member

Liczba postów: 267
Wydaje mi się, że dobrym pomysłem są suplementy na trądzik. Jest ich trochę na rynku i sporo osób zachwala ich działanie. Warto przetestować na sobie na przykład preparaty z cynkiem i miedzią. Obydwa te pierwiastki są znane ze swoich pozytywnych właściwości dla skóry. Są też często polecane przez dermatologów.

Moje poprzednie tematy:
01-03-2025 22:57
Kawalka
Posting Freak

Liczba postów: 1,022
długo nie łączyłam problemów skórnych, takich jak trądzik i atopowe zapalenie skóry, z jelitami. dopiero jak trafiłam na temat mikrobioty, zaczęło mi się to wszystko układać. zaburzona flora jelitowa może nasilać stany zapalne w całym organizmie, a skóra bardzo to odczuwa. od kiedy wspieram jelita sanprobi ibs, zauważyłam, że moja skóra jest spokojniejsza, mniej podrażniona. warto spróbować, szczególnie jeśli inne metody nie działają.

Moje poprzednie tematy:
15-04-2025 13:14
maciek.fredro
Junior Member
**

Liczba postów: 38
Ja próbowałam bardzo wielu sposobów, ale działały tylko doraźnie. Dlatego polecam po pierwsze badania hormonalne, a drugie to zmiana diety. Można zapisać się do dietetyka na https://projektzdrowie.info/.

Moje poprzednie tematy:
    05-06-2025 18:53
    tetrus
    Junior Member
    **

Liczba postów: 22
    Hej! Rozumiem, jak frustrujący potrafi być trądzik — też przez to przechodziłem. Skoro już próbowałeś różnych kremów i leków od dermatologa, to może warto przyjrzeć się problemowi trochę szerzej. Oto kilka rzeczy, które mogą realnie pomóc (choć wiadomo, każdy organizm reaguje inaczej):

Dieta – czasem to klucz. Ograniczenie nabiału, cukru, przetworzonych produktów i fast foodów naprawdę może zrobić różnicę. Spróbuj przez 2–3 tygodnie i obserwuj, czy jest poprawa.

Suplementacja – cynk, witamina D, probiotyki, omega-3 – wiele osób zauważa poprawę przy regularnym stosowaniu. Tylko warto najpierw sprawdzić poziomy witamin (np. D3) we krwi.

Stres i sen – brzmi banalnie, ale chroniczny stres i brak snu potrafią bardzo zaostrzać trądzik. Medytacja, sport, lepsza higiena snu – może pomóc bardziej, niż się wydaje.

Mikrobiom skóry – czasem skóra jest zbyt agresywnie czyszczona i niszczymy jej naturalną barierę. Spróbuj łagodnych kosmetyków (np. z ceramidami, bez alkoholu i silnych detergentów), a nie tych „do cery trądzikowej”.

Leki doustne – jeśli dermatolog przepisał tylko maści, może czas porozmawiać o leczeniu doustnym (np. antybiotyki, retinoidy, hormony – w zależności od przyczyny).

Trzymaj się, to da się ogarnąć, tylko czasem trzeba trochę więcej cierpliwości i prób.

Moje poprzednie tematy:
    17-06-2025 10:39
    marcela
    Senior Member

Liczba postów: 709
    Nawet jak już uporacie się z trądzikiem to mogą na skórze zostać przebarwienia po zmianach... Im wcześniej będziemy z nimi walczyć, tym łatwiej będzie się ich pozbyć. Serum na przebarwienia z Eveline Lab formula sprawdza się idealnie w pielęgnacji takiej skóry.

Moje poprzednie tematy:
    22-07-2025 00:32
    fiona11
    Posting Freak

Liczba postów: 902
    do codziennej pielęgnacji skóry rano i wieczorem polecam ten zestaw kosmetyków z serii Cica Skinz Eveline. U mnie sprawdza się kapitalnie a też mam problem z problematyczną skórą Smile

[Obrazek: b2792506-2ce9-4a57-ad91-25a40f4d7fd4.jpg]

Moje poprzednie tematy:
    25-07-2025 09:51
    ninjaa
    Posting Freak

Liczba postów: 777
    Pielęgnacja domowa jest super wazna ale jeśli trądzik jest zaawansowany to raczej nie obejdzie się bez wizyty u dermatologa... ja planuję zapisać córkę na konsultację do kliniki https://www.dermedicus.eu/ na warszawskim Bemowie. Kojarzycie to miejsce?

Moje poprzednie tematy:
    26-08-2025 11:52
    Odpowiedz