Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Otarcia po wypadku na rowerze
Autor Wiadomość
mloda99
Member

Liczba postów: 64
Reputacja: 0
Status: Offline
Otarcia po wypadku na rowerze
Mam otarcie po wypadku na rowerze, dość duże, obejmuje całe kolano prawie. Normalne plastry są za małe a nie wiem co kupić w aptece żeby to dobrze zagoiło bez blizny. Coś polecacie?

Moje poprzednie tematy:
13-03-2026 14:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
luiz
Senior Member

Liczba postów: 360
RE: Otarcia po wypadku na rowerze
Przy większych otarciach specjalistyczne opatrunki robią naprawdę dużą różnicę w porównaniu do zwykłych plastrów. Do otarć bardzo dobrze sprawdzają się opatrunki siatkowe albo te z technologią mokrego gojenia, tworzą one na powierzchni rany wilgotne środowisko które znacznie przyspiesza naskórkowanie i redukuje ryzyko blizny. Opatrunki hydrożelowe są też świetne bo chłodzą, łagodzą ból i nie przyklejają się do rany przy zmianie. Przy tak dużym otarciu jak opisujesz warto sięgnąć po opatrunek do ran powierzchownych o odpowiednim rozmiarze, najlepiej z możliwością cięcia do rozmiaru albo po kilka mniejszych. Najpierw dokładnie oczyść ranę wodą utlenioną lub solą fizjologiczną i usuń wszystkie zanieczyszczenia bo to podstawa żeby gojenie przebiegało prawidłowo. Unikaj opatrunków które mocno przylegają i są trudne do zdjęcia, to tylko niepotrzebnie boli i uszkadza delikatną skórę. Różne typy opatrunków do takich ran opisane są na https://medycznie.com.pl/kategoria/lecze...listyczne/ i warto tam zajrzeć żeby wybrać coś odpowiedniego.
Moje poprzednie tematy:

Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.
13-03-2026 15:08
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
jjusti18
Posting Freak

Liczba postów: 3,104
RE: Otarcia po wypadku na rowerze
Ostatnio coraz częściej myślę o rowerowych wyjazdach poza miasto i szukam sprzętu bardziej nastawionego na komfort. Przy okazji natknęłam się na rowery turystyczne, bo interesowały mnie modele na dłuższe przejazdy. Martes Sport wydaje się mieć sporo ciekawych propozycji dla osób jeżdżących rekreacyjnie, więc pewnie jeszcze wrócę do przeglądania oferty.

Moje poprzednie tematy:
28-05-2026 14:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz