Forum Dyskusyjne - młodzieżowe, ogólnotematyczne / wielotematyczne

Pełna wersja: Przepisy
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6
Ciekawe czy wiecie jak smakuje zupa gulaszowa Myślałam, że jej zrobienie jest bardziej skomplikowane i tylko wołowina nadaje się do jej przygotowania. Okazuje się, że zupę gulaszową można zrobić z prawie każdego rodzaju mięsa.
Ja lubię czasem zaszaleć i przyrządzić jakiś słodki deser Smile Ostatnio robiłam mus z nutellą https://www.nutella.com/pl/pl/mus-z-nutella1 po prostu niebo w gębie Smile
Myślę, że warto korzystać z przepisów na zdrową żywność Smile
Ja często zaglądam sebie tutaj https://kcalmar.com/blog/2016/08/12/chlo...i-cukinia/ bo są tam bardzo ciekawe przepisy na zdrowe dania i desery . Ty też sobie zajrzyj może znajdziesz przepis dla siebie
(22-12-2014 15:51)Jędrzej napisał(a): [ -> ]Mięso włożyć do większej miski. Ryż ugotować, przelać zimną wodą na sicie, odsączyć i wystudzony dodać do mięsa. Cebulę obrać, zetrzeć na tarce, dodać do mięsa z ryżem. Doprawić solą (około pół łyżeczki), pieprzem (1/4 łyżeczki). Wszystko wymieszać i dobrze wyrobić dłonią. Uformować niewielkie podłużne kotlety.
Wyciąć głąb ze środka kapusty, następnie włożyć ją do dużego garnka z wrzątkiem (wyciętą stroną do dołu), gotować przez około 8 minut na małym ogniu.
Wyjąć kapustę z wrzątku, ostudzić, wrzątek wylać. Rozebrać kapustę z liści, odciąć delikatnie zgrubienia z każdego liścia, następnie nakładać przygotowane porcje mięsa. Zawijać jak krokiety (najpierw założyć liść na mięso z jednej strony, później złożyć boki do środka, następnie zwinąć jak najciaśniej do końca pozostałą część liścia). Nie cała kapusta musi być wykorzystana. Dno dużego i najlepiej szerokiego garnka wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty (np. takimi, które się porwały). Na wierzchu ułożyć gołąbki. Zagotować bulion w innym garnku i zalać nim gołąbki. Postawić na gazie, przykryć i gotować przez około 45 - 60 minut aż kapusta będzie miękka.
Wywar z gołąbków przelać do innego garnka. Dodać przecier pomidorowy oraz mąkę rozmieszaną wcześniej z kilkoma łyżkami zimnej wody. Zagotować, doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano, papryką. Gotować przez 5 minut, następnie - jeśli używamy - dodajemy świeży tymianek (około 1 - 2 łyżek oderwanych listków) oraz śmietanę (należy rozprowadzać ją stopniowo z sosem, dodając go po łyżce do śmietany jednocześnie mieszając). Przelać do garnka z gołąbkami i gotować całość przez około 10 minut bez przykrycia, na małym ogniu, od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem aby sos równomiernie się rozprowadził.
Podawać z pieczywem lub ziemniakami. Warto spróbować też z jogurtem naturalnym!

Fajny przepis, ja robię gołąbki przeważnie trochę podobne Smile
Mój kapuśniakBig Grin
Składniki: kapusta kiszona (około 20-30 dkg), 1 marchewka średniej wielkości, kilka ziemniaków, listek bobkowy, 1-2 cebule, 10 pieczarek, przyprawy.
Do gara wlewam wodę, wrzucam utartą marchew, pokrojone w kostkę ziemniaki, listek i inne przyprawy. Gotuję aż z miękną. W międzyczasie na patelni przesmażam cebulę z pieczarkami i siekam kapustę kiszoną. Gdy warzywa są już miękkie dodaję kapustę oraz przysmażone pieczarki z cebulką- gotuję jeszcze z 15 minut.
Zupa fajnie komponuje się z grzankami albo plackami ziemniaczanymi.
U mnie hitem od soboty jest kremowa zupa czosnkowa z przepisy.pl - idealna konsystencja, smak i aromat. Myślałam, że takie kremy robi się dłużej i trudniej. Zacznę eksperymenty w kuchni z tymi przepisami, bo warto.
Nie zawsze mam czas na gotowanie, a kiedy potrzebuje czegoś na bardzo szybko sięgam po smaczne zupy Profi smakują tak jak domowe.
[Obrazek: soljanka.png]
Sama przepisów na różne dania szukam zwykle w sieci. Bądź co bądź, myślę sobie, że przygotowując w domu różnego rodzaju dania, warto skorzystać z takich dodatków jak http://zdrowedodatki.pl/dodatki-do-zywnosci . Za ich sprawą bowiem przygotowywane przez nas dodatki będą na pewno smakowały doskonale, nie wspominając już o ich aromacieSmile
ja uwielbiam ten przepis http://www.dobrydrob.pl/przepisy/ na roladki drobiowe z mozarellą. modyfikuję tylko trochę przepis bo nie robię panierki - wiecie dietka i dodaję suszone pomidory. Do tego żytni chlebek robiony w domku i sałatka warzywna i kolacja jak się patrzy :-)
Ja uwielbiam zapiekankę ryżową z kurczakiem, kukurydzą, pieczarkami, papryką z koncentratem pomidorowym Smile
Stron: 1 2 3 4 5 6
Przekierowanie