Forum Dyskusyjne - młodzieżowe, ogólnotematyczne / wielotematyczne

Pełna wersja: Przepisy
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6
Przepisy na kawę po turecku i warszawsku http://przepisy.ferana.pl/
Bardzo fajny przepis , ale najlepiej pójść do kawiarni , na ich profesjonalnym sprzęcie będzie dużo lepsza kawa Smile
Skoro już mamy stronę z przepisami na napoje kawowe ja dorzucę przepisy na drinki z herbaty:
http://www.herbata.info/herbata-przepisy/
Szczególnie,ze osobiście o wiele bardziej cenię herbatę od kawy ze względu na jej zdrowotne właściwości.
Świetna jest herbata mrożona - latem był to mój najbardziej ulubiony napój, który robiłam praktycznie codziennie ponieważ nic mnie tak nie orzeźwiało jak właśnie jak to.
Niemniej teraz kiedy wieczory robią się coraz chłodniejsze warto jest przygotować sobie herbatę z przyprawami: goździkami czy też cynamonem. Rozgrzewa.
A lubicie mus? Ja przygotowałam sobie karmelowy Smile

Zostawiam listę niezbędnych składników i przepis na stronie Wedla. Może ktoś się skusi:

180g czekolady pełnej karmelowej E.Wedel KarmeLove
250g śmietanki 30-36%
½ paczki ciastek Amerykanki E.Wedel

http://wkuchnizwedlem.wedel.pl/konkurs/p...melowy-mus
Mięso włożyć do większej miski. Ryż ugotować, przelać zimną wodą na sicie, odsączyć i wystudzony dodać do mięsa. Cebulę obrać, zetrzeć na tarce, dodać do mięsa z ryżem. Doprawić solą (około pół łyżeczki), pieprzem (1/4 łyżeczki). Wszystko wymieszać i dobrze wyrobić dłonią. Uformować niewielkie podłużne kotlety.
Wyciąć głąb ze środka kapusty, następnie włożyć ją do dużego garnka z wrzątkiem (wyciętą stroną do dołu), gotować przez około 8 minut na małym ogniu.
Wyjąć kapustę z wrzątku, ostudzić, wrzątek wylać. Rozebrać kapustę z liści, odciąć delikatnie zgrubienia z każdego liścia, następnie nakładać przygotowane porcje mięsa. Zawijać jak krokiety (najpierw założyć liść na mięso z jednej strony, później złożyć boki do środka, następnie zwinąć jak najciaśniej do końca pozostałą część liścia). Nie cała kapusta musi być wykorzystana.Oczywiście w tym wszystkim należy stosować idealny do tego http://www.pudliszki.pl/produkty/koncentrat/ Dno dużego i najlepiej szerokiego garnka wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty (np. takimi, które się porwały). Na wierzchu ułożyć gołąbki. Zagotować bulion w innym garnku i zalać nim gołąbki. Postawić na gazie, przykryć i gotować przez około 45 - 60 minut aż kapusta będzie miękka.
Wywar z gołąbków przelać do innego garnka. Dodać przecier pomidorowy oraz mąkę rozmieszaną wcześniej z kilkoma łyżkami zimnej wody. Zagotować, doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano, papryką. Gotować przez 5 minut, następnie - jeśli używamy - dodajemy świeży tymianek (około 1 - 2 łyżek oderwanych listków) oraz śmietanę (należy rozprowadzać ją stopniowo z sosem, dodając go po łyżce do śmietany jednocześnie mieszając). Przelać do garnka z gołąbkami i gotować całość przez około 10 minut bez przykrycia, na małym ogniu, od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem aby sos równomiernie się rozprowadził.
Podawać z pieczywem lub ziemniakami. Warto spróbować też z jogurtem naturalnym!
Parówki w cieście drożdżowym

250 g mąki
pół szklanki ciepłego mleka
2,5 dag drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżki cukru
szczypta soli
jajko

Cytat:W lekko podgrzanym mleku rozpuszczamy dokładnie cukier, droższe i dodajemy nieco mąki, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia na kilkanaście minut. Do rozczynu dodajemy następnie pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, a następnie wałkujemy - powinno być dosyć cienkie gdyż napęcznieje podczas pieczenia Wink. Oczywiście podczas wyrabiania i wałkowania możemy potrzebowac jeszcze nieco mąki.

Następnie kroimy ciasto na paski - około 4-5 centymetrowej szerokości, na brzegu każdego z nich kładziemy parówkę (możemy tez dodać ketchup, cebulkę etc) i zwijamy delikatnie w rulonik (jak na zdjęciu). Aby snack wyglądał bardziej apetycznie, możemy spiralki posmarować dodatkowo jajkiem i posypać ziołami, np. oregano. Wstawiamy do piekarnika na około 25 minut i pieczemy w temperaturze 180 stopni.

Źródło: http://miloscnapatelni.blogspot.com/2011...zowym.html

Wychodzą świetne, już trzykrotnie próbowałem robić wg tego przepisu. Bardzo łatwe w przygotowaniu.
W weekend zabieram się za robienie tych parówek, bo uwielbiam parówki w każdej odmianie Smile W cieście francuskim itd. są wyśmienite Smile Dobry sos i można jeść Smile
Do parówek w cieście francuskim wystarczy ser i dobry ketchup i są idealne.
Znacie może cukiernie http://e-torty.pl/do/page/torty-lodz ? Chciałbym powtórzyć ich 2 ciasta, ale nie mam pojęcia jakie składniki zostały w nich użyte. Chciałbym zrobić prezent swojej dziewczynie i sam zrobić tort, a ona lubi torty tylko z tej cukierni.
Idziemy do sklepu, kupujemy za małe pieniążki jarzynową, wrzucamy do garnka i dajemy na gaz. Albo do mikrofalówki w głębokim talerzu. Voilla, danie gotowe Smile
Tak na serio, to faktycznie często mama zostawia mi tą zupkę jak wracam ze szkoły. Jest chyba kilkanaście smaków i prawie codziennie mam inną Smile
Stron: 1 2 3 4 5 6
Przekierowanie