Do jakich potraw można go używać?
Ja aspartam używam do wyrobów cukierniczych, do codziennego gotowania, nawet do słodzenia herbaty. Co to jest aspartam dowiedziałem się dopiero po przeczytaniu artykułu
https://kuchnia.wp.pl/aspartam-e951-6054904833041537a . Byłem na diecie i szukałem jakiś porad, tak też wymieniłem tradycyjny cukier właśnie na tą substancję.
Ciekawe... Też obecnie zastanawiam się nad zmianą właśnie na produkty aspartam, lecz nadal nie mogę się do nich przekonać. Znalazłem artykuł na stronie
http://www.medonet.pl/zdrowie,aspartam--...25100.html i niby wszystko wygląda dobrze, jednak może ktoś z Was jeszcze mi pomoże. Warto stosować takie słodziki?
Dla mnie słodziki na aspartamie mają fatalny smak, do którego się nie przyzwyczaję. Poza tym jest sporo kontrowersji na temat tej substancji. Lepiej już używać jakichś naturalnych zamienników, ja na przykład kupuję taki ksylitol:
https://arena.pl/ksylitol-xylitol-1kg-cz...25715.html i dla mnie to najlepszy, naturalny zamiennik cukru.
Pewnie, że są jeszcze inne zamienniki cukru, dużo zdrowsze niż aspartam. Ja najczęściej kupuję albo ksylitol, albo cukier kokosowy. Zamawiam je sobie na
https://jawo2008.pl/cukier-slodzik, bo nie w każdym sklepie stacjonarnym takie produkty są dostępne, zwłaszcza, jeśli mieszka się w małym mieście.
Najlepsze zamienniki cukru to rzecz jasna słodziki. Jest ich dość sporo, dlatego warto trochę o nich poczytac zanim wybierzemy ten idealny
Na
https://www.swsm.pl/prawda-i-mity-o-slodzikach można znaleźć między innymi fakty i mity o słodzikach. Mi to na przykład bardzo pomogło w podjeciu decyzji o tym, czy w ogóle chcę zamieniać cukier na słodziki. Im więcej wiemy o żywności, tym bardziej odpowiedzialne jest nasze odżywianie się.
Aspartam jest bardzo niezdrowy!