Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Badanie gruntu
Autor Wiadomość
daniel4437878
Posting Freak

Liczba postów: 2,491
Reputacja: 0
Status: Offline
Badanie gruntu
Kilka tygodni temu dowiedziałem się o https://www.ggsprojekt.pl/badanie-gruntu/ . To jest po prostu bardzo ciekawa oferta.

Moje poprzednie tematy:
27-07-2023 15:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
dominik20
Member

Liczba postów: 106
RE: Badanie gruntu
Złożone warunki geologiczne. Proszę o pomoc, biję się z myślami. Mamy działkę, w dość atrakcyjnej lokalizacji. Dookoła na sąsiednich działkach zabudowa jednorodzinna. Domy stare (60 lat) jak i nowe, 15 , 3 , 5 lat. Chcemy postawić dom, zamówiliśmy badania geologiczne i wyszedł problem. Badania zamówione na 3m, (nie planujemy piwnicy), wyszło że woda jest na głębokości 2,3 - 2,45, okresowo może być 0,5m wyżej. W dodatku grunt jest słaby, to jakiś złom ceglano betonowy, trochę humusu, jakieś sypkie gliny z odrobiną namułu, organiczne itd. Jeden otwór geolog sam od siebie pogłębił do 5m, wyszło że na 3,5m jest warstwa drobnego piasku - rodzimy grunt nośny który w miarę spełnia wymagania. Geolog mówi że warunki złożone, więc proponuje pełne super badania za 6 tyś zł. Z tego co się wstępnie orientowaliśmy i z architektem rozmawialiśmy, on sugeruje mikropale (wymiana gruntu ponoć nie bardzo, bo jak woda wysoko, to trzeba by izolować, duże koszty), Czy ktoś miał podobną sytuację wodno - glebową ? Jakich orientacyjnie ekstra kosztów można się spodziewać , dom standardowy powierzchnia fundamentów to ok 80m2. Jakieś inne ciekawe i sensowne ekonomicznie pomysły ? Z tego co rozumiem, to technologii obecnie jest masa, można się budować praktycznie w każdych warunkach, tyle że to wszystko kosztuje i to sporo ekstra. Znajomi mówią "sprzedaj działkę" , ale ona w dość ciekawej lokalizacji jest, no i te domy dookoła stoją, Sąsiedzi mówią że nic się im nie dzieje, wiec już nie wiemy co o tym myśleć.
https://budownictwoblog.pl/maszyna-wytrz...zwiazan-2/

Jakie rozwiązania w tych sytuacjach są stosowane?

Moje poprzednie tematy:
21-06-2024 16:24
dajuber
Posting Freak

Liczba postów: 7,568
RE: Badanie gruntu
W zakresie prac związanych z geologią, geotechniką i ochroną środowiska specjalistami są https://geoservice.com.pl/ Możecie śmiało im zaufać. Posiadają nie tylko ogromne doświadczenie ale i niezbędną wiedzę oraz specjalistyczny sprzęt. Firma korzysta z nowoczesnego sprzętu i sprawdzonych metod, co pozwala na precyzyjne określenie parametrów. Do każdego zlecenia podchodzą indywidualnie i jestem pewna że będziecie zachwyceni z wykonanych przez nich usług.

Moje poprzednie tematy:
28-08-2026 13:29
Odpowiedz