Forum Dyskusyjne - młodzieżowe, ogólnotematyczne / wielotematyczne
Jakie preparaty na łuszczycę skóry głowy - Wersja do druku

+- Forum Dyskusyjne - młodzieżowe, ogólnotematyczne / wielotematyczne (http://www.5teens.pl)
+-- Dział: Nasze sprawy (/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Dział: Zdrowie i uroda (/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Wątek: Jakie preparaty na łuszczycę skóry głowy (/showthread.php?tid=45684)

Jakie preparaty na łuszczycę skóry głowy - luiz - 30-06-2025 12:45

Hej, mam pytanie do osób, które mają doświadczenie z leczeniem łuszczycy głowy. Jakie konkretne preparaty Wam pomagają? Nie chodzi mi o ogólne porady typu „zdrowo się odżywiaj”, tylko naprawdę co stosujecie — i co realnie przynosi ulgę?

RE: Jakie preparaty na łuszczycę skóry głowy - mirka - 30-06-2025 12:50

U mojego syna najlepiej działa połączenie kilku rzeczy. Najpierw Cerkozel 30 – nakładam na pół godziny przed myciem, potem spłukuję i myję głowę szamponem. Przez jakiś czas używaliśmy Dercos Vichy, ale największą poprawę zauważyłam po zmianie na Psorisel. Do skóry głowy wcieram też Derivative w płynie, ale i tak to właśnie Psorisel daje najdłuższy efekt. Można go dostać tu:
https://www.apteka-melissa.pl/produkt/verdelab-psorisel-zestaw-szampon-na-luszczyce-200-ml-emulsja-do-skory-glowy-200-ml-plyn-do-skory-glowy-z-luszczyca-150-ml,76726.html

RE: Jakie preparaty na łuszczycę skóry głowy - niemenka - 30-06-2025 13:12

U mnie największa poprawa była, gdy przestałem zmieniać produkty co chwilę. Przy użyciu odpowiedniego szamponu i regularnym myciu głowy, skóra głowy przestała się tak mocno łuszczyć. Trzymam się jednej rutyny i nie skaczę po produktach — to moim zdaniem klucz przy łuszczycy głowy.

RE: Jakie preparaty na łuszczycę skóry głowy - mloda99 - 30-06-2025 15:25

Ja stosuję naprzemiennie Dermovate w płynie i Duosone w żelu, ale tylko przy zaostrzeniach. Na co dzień stawiam na łagodniejsze rzeczy i tu Psorisel bardzo się sprawdził — szczególnie emulsja na noc daje uczucie ukojenia, nie przetłuszcza włosów i skóra się po niej naprawdę wycisza.[attachment=69]