Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
VPS zamiast dedyka
Autor Wiadomość
luiz
Senior Member

Liczba postów: 299
Reputacja: 0
Status: Offline
VPS zamiast dedyka
Zawsze korzystałem z serwerów dedykowanych, ale w sumie zastanawiam się, czy nie przepłacam. Czy w 2024 roku opłaca się jeszcze trzymać dedyka, skoro VPS-y są coraz mocniejsze? Jakie są różnice w praktyce?
Moje poprzednie tematy:

Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.
09-05-2025 13:35
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
oktan
Member

Liczba postów: 146
RE: VPS zamiast dedyka
To trochę zależy od tego, co robisz, ale dla większości zastosowań VPS spokojnie wystarcza. Te nowsze mają naprawdę sensowne parametry, szczególnie jeśli nie potrzebujesz fizycznego dostępu do sprzętu. Serwery VPS są bardziej elastyczne, łatwiej nimi zarządzać i możesz skalować je w górę lub w dół, jak potrzeba. Dedyki mają sens, gdy masz nietypowe obciążenia albo bardzo konkretny sprzęt, ale dla stron, aplikacji czy usług codziennych — VPS spokojnie daje radę. Widziałem ofertę tutaj: https://itsky.cloud/cart/serwery-vps/ — są opcje z różnym RAM-em, systemem i nawet wersje zarządzane, więc można dobrać coś pod siebie. Z mojego doświadczenia różnicy w działaniu prawie nie widać, za to różnicę w cenie — już tak.
Moje poprzednie tematy:

Ja się nie przyzwyczajam. Nigdy i do niczego. Kiedy się przyzwyczajasz, to jakbyś umierał.
09-05-2025 15:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
sylka
Posting Freak

Liczba postów: 1,631
RE: VPS zamiast dedyka
U mnie Enicom wszedł w moment, kiedy miałam totalny bałagan w systemach. Szybka diagnoza, porządkowanie procesów, backupy i wdrożenie nowego narzędzia – wszystko poszło sprawnie. Mega pomocne.

Moje poprzednie tematy:
17-05-2025 16:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Reklama:

auto promocje, wyprzedaże

wyprzedaże, promocje - meble

Kontakt | www.5teens.pl | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS