Poszukuję specjalisty od EMDR w terapii online - czy to w ogóle możliwe?
Dzień dobry wszystkim!
Mam dość specyficzne pytanie i mam nadzieję, że znajdę tu kogoś, kto będzie w stanie mi pomóc. Od dłuższego czasu zmagam się z PTSD po traumatycznym wypadku. Czytałam sporo o terapii EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) i wydaje mi się, że mogłaby mi pomóc. Problem w tym, że w mojej okolicy nie ma specjalistów od tej metody. Czy ktoś z Was wie, czy EMDR można skutecznie przeprowadzić online? Na stronie https://energiazyciowa.pl/psychoterapia-online/ znalazłam informację o różnych formach terapii online, ale nie jestem pewna, czy ta konkretna metoda się do tego nadaje. Jak wygląda sesja EMDR przez internet? Czy terapeuta jest w stanie skutecznie prowadzić stymulację wzrokową na odległość? Może ktoś z Was przechodził taką terapię online i może podzielić się doświadczeniami? Zależy mi na znalezieniu naprawdę dobrego specjalisty, ale obawiam się, czy forma online nie zmniejszy skuteczności tej metody.
Będę wdzięczna za każdą informację, radę czy podzielenie się własnym doświadczeniem. To dla mnie naprawdę ważne, bo czuję, że potrzebuję profesjonalnej pomocy, żeby ruszyć do przodu.