Czy każdy z Was zdrowo się odżywia i dostarcza swojemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych? Ważne są nie tylko witaminy i minerały, ale również białko czy tłuszcze. Dlatego warto trochę poczytać na ten temat i sprawdzić, które kwasy tłuszczowe nasycone są złe, a które dobre: https://www.natural.pl/news/kwasy-tluszczowe-nasycone/ .
Teraz można zamawiać odpowiednio zbilansowane posiłki i w ten sposób dbać o siebie i formę. Sama mam problem, bo nie toleruje glutenu. Znalazłam http://www.healthyfood.waw.pl/oferta/dieta-bez-glutenu/ , gdzie przygotowywane są tez posiłki bezglutenowe, a inne niż jadałam dotychczas. Oczywiście zdrowe i pyszne.
Warto się zdrowo odżywiać, bo od tego zależy nie tylko dobre samopoczucie i wygląd, ale też prawidłowe funkcjonowanie narządów wewnętrznych. Ja w sumie niedawno się dowiedziałam, że dla tarczycy ważny jest cynk i selen http://biowitalni.pl/blog/istotne-pytani...cy-51.html . Mówi się sporo o jodzie, a o tych dwóch pierwiastkach raczej nie.
Jak już pewnie wiesz, zdrowe odżywianie polega na regularnym dostarczaniu organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych w odpowiednich ilościach i proporcjach. Warzywa zawierają takich składników mnóstwo, dlatego powinny być podstawą każdej zdrowej diety
_________________ moja strona www
Ja chyba nie będę mieć wyjścia, bo muszę przejść na dietę bezglutenową. Nie wiem, jak się za to zabrać... Ma ktoś z was doświadczenie w temacie? Widziałam, że są różne mąki bezglutenowe, np. kokosowa http://www.guiltfree.pl/pl/maki-proteino...15199.html . Używaliście może?
Staram się zwracać uwagę na to, co kupuję. Jednak nie zawsze idzie się zdrowo odżywiać, zdarzają się sytuacje szczególnie podczas podróży, czy kiedy zwyczajnie się nie chce gotować i sięga się po jakieś "gotowce". Są to jednak wyjątki. Często zaglądam na blog https://kcalmar.com/blog/, gdzie opisują bardzo fajne porady odnośnie żywienia. Wiele informacji już mi się przydało w kuchni.
W naszej diecie bardzo często brakuje owoców i warzyw. Warto więc pamiętać, że organizm człowieka nie wytwarza sam witamin, dlatego powinny być one dostarczone razem z pożywieniem. Dzienne zapotrzebowanie na warzywa i owoce wynosi około 500-700 g. Są one źródłem: witamin, soli mineralnych, błonnika. Ich niedobór może doprowadzić do: