Mam pytanie odnośnie sposobu przygotowania polewy czekoladowej składającej się ze standardowych składników: tłuszcz (masło, margaryna), ciecz (woda,mleko), cukier oraz kakao.
Jak robicie?
Najprostszy przepis na polewę jaki mozna znaleźć:
duża tabliczka czekolady, 1/2 łyżki masła, 2 lub 3 łyżki wody.
Wszystkie składniki włożyć do rondelka i podgrzewać do zagotowania (ciągle mieszając) - trzeba uzyskać szklącą masę.
Taka polewa wystarcza na dość sporo ciastek albo na jedno duże
Zresztą nie wiem czy nie szukałaś w sieci..... Zerknij sobie tutaj:
https://www.mniammniam.com/przepisy-na-m...wy-i-lukry
Na stronie jest wiele dobrych przepisów na polewy i lukry.
Jakie mleko będzie najlepsze do takiej polewy, czy coś z tej oferty
https://najlepszewkuchni.pl/produkty się sprawdzi? Kiedyś też słyszałam, że najlepsza polewa wychodzi przy użyciu gęstej śmietanki. To prawda?
W przyszłym tygodniu będę piekła ciasto i chcę je zrobić sama - bez gotowych składników, typu polewa itd.
Ja taką polewę robię po prostu z rozpuszczonej czekolady. Można kupić specjalną, do gotowania.